Risto Niemi-Pynttäri 27 marraskuun, 2017

Vehnäjauhon parempi käyttö

VÄSYMYS

Väsymysruoka valmistetaan töistä kotiin tultua, se on tuttua lohturuokaa, paitsi väsymyksestä johtuen usein huonosti valmistettua. Tekopirteä pizza valmispohjalla, valkosipuli kitkeränä, puoliraakana.

En jaksa ajatella neljää perunaa pitemmälle, sopiiko että laitan ne mikroon. Minä valmistan meille kypsää perunaa, väsymyksestä tehtyä. Viipaloin ne ja öljyän. Olkoon niin mietoa ja tyhjää kuin peruna on.

En löydä edes juustoa tähän, olen niin uuvuksissa, en halua maistaa mitään. Hyväksytkö voin? Hyväksytkö aterian, tämän voiperunaväsymyksen?

 

VEHNÄJAUHON PAREMPI KÄYTTÖ

On aihetta muuttaa vehnäjauhon käyttötapoja, en halua täyttää sillä vatsaani, mutta pöydälle voisimme sen levittää. Ripottele sinä valkoista jauhoa olohuoneeseen. Hyvin nostatettu taikina tulee pöytään myöhemmin. Minä veivaan sitä kaksin käsin ämpärillisen.

Tee sinä kattaus. Katso, että lautasilla höyryää sienikeitto, kulhossa paahteiset uunivihannekset, juusto kuumana. Kylmät graavikalat, majoneesi, viini, voi.

Minä taputan taikinan limpuksi, pyöritän sen letuksi, nostan ilmaan, kiihdytän pyörteeksi, se leviää liinaksi, joka laskeutuu kattauksen päälle. ”Käykää kimppuun” sanot väelle, annat heille välineet joilla kaivautua taikinan läpi ruokiin.

Elämme vehnäjauhossa.

Valintamyymälät syntyivät vehnäjauhoon, ja vehnän vuoksi. Viljava 20-luvun Memphis Tessesee, sieltä alkoi valintamyymälän menestystarina. Hyvin säilyvää vehnäjauhoa pussitettiin ja hyllytettiin. Asiakas saattoi, kauppiasta vaivaamatta, itse hakea tuotteensa.  Kotien pienet uunit lämpenivät sähköllä, ja vehnänen tuoksui hyvältä myös kortteleissa, kun leipomoista levisi houkutteleva tuoksu kadulle.

Valintamyymälät levisivät kaikkialle, missä oli rahaa. Vehnäjauhoa ovat pellot, maatalous. Riihen kokoiset puimurit ilmestyvät pelloille. Tasalaatuista vehnäjauhoa jauhetaan valtavia eriä.

Elämä jatkuu leppoisasti täällä vehnäjauhossa, vaikka ummetus vaivaa keskiluokkaa.  Liikalihavuus leviää taikinan tavoin kaikkialle missä on syötävä halpaa vehnästä.

 

Tekstit luettu Anna Ruthin ja Juho Jäppisen järjestämässä House Games -näyttelyssä 23. marraskuuta, iltaseitsemän jälkeen, taidetilaksi muuttuneessa olohuoneessa Jyväskylän Puistokadun varrella

Jaa tämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *