Esseepajasta


Paja

Pajaksi sanotaan rakennusta, jossa seppä takoo vasaralla rautaa alasinta vasten ja valmistaa siitä erilaisia käyttö- tai koriste-esineitä.   (Wikipedia)

Tammikuussa 2012 perustimme muutaman jyväskyläläisen voimin esseeseen keskittyvän kirjoittajapiirin, esseepajan. Yhteisissä kokoontumisissa ahjon äärelle tuodut tekstit ovat illan ja toisinaan yönkin mittaisissa keskusteluissa hioutuneet, saaneet uusia muotoja ja sävyjä. Käsityöläisyys onkin oiva metafora kirjoittamiselle, sanojen ja lauseiden työstämiselle.

Esseepaja-tapaamisissamme hiilet ovat hehkuneet ja kipinät leiskuneet. Mielenkiintoisimmat keskustelut eivät aina välttämättä ole syntyneet pajaan tuoduista esseistä vaan askelista, joita pitkin kirjoittajat ovat lopullisia tekstejä kohti kulkeneet. Siksi päätimme avata tämän blogin yhteyteen työhuoneet, joissa pääsee kurkkimaan mahdollisesti jonakin päivänä lopullisen muotonsa saavien tekstien virikkeitä ja aihioita.

Blogimuodossaan Esseepaja ei kykene välittämään kokoontumisten tunnelmaa, mutta kenties se parhaimmillaan tarjoaa virikkeitä ja sytykkeitä esseiden lukemisesta  ja kirjoittamisesta kiinnostuneille.


Essee

Tyypillisesti essee on pohdiskeleva ja verrattain lyhyehkö teos, jossa sisällön lisäksi myös ilmaisutavalla on merkittävä rooli.  (Wikipedia)

Keskeisenä aiheena esseepajan tapaamisissa on ollut keskustelu esseestä tekstilajina. Ääriviivojen venyttäminen ja mahdollisuuksien luotaaminen on blogin vilpitön tavoite.

Pajoihin tuodut tekstit on muutenkin altistettu puheelle – pajatukselle. Samaa tietysti toivotaan myös Esseepaja-blogissa: essee ei ole mikään kiveen kirjoitettu teksti vaan lähtökohta ajattelulle. Kommentit, vastaväitteet ja ehdotukset ovat tervetulleita!


Toimittajat

Esseepajaa toimittavat Luutii-blogissakin vaikuttaneet kirjoittajat. Muita Jyväskylän pajaan osallistuneita tullaan toivottavasti näkemään blogissa silloin tällöin vierailijoina – ja varmasti muitakin esseestä kiinnostuneita.

  • Penjami Lehto

äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, Jäljen ääni -blogin kirjoittaja

esseejulkaisu: Puutarhassa, Poesiavihkot (2015)

Puutarhoja käsittelevä kokeellinen essee Puutarhassa liikkuu esseistiikan, kaunokirjallisen proosan ja runouden välimaastoissa.

 

 

  • Risto Niemi-Pynttäri

kirjoittamisen tutkimuksen dosentti, Maailmankirjat-verkkolehden toimittaja

esseejulkaisu: Almanakka, Poesiavihkot (2016)

Almanakka on kokoelma tekstejä, jotka on yritetty kirjoittaa filosofisiksi traktaateiksi mutta joista tuli pakinoita.

Jaa tämä: